Вийшла фотокнига Old Khata Book, присвячена сільським хатам України

У львівському видавництві «Човен» запустили передпродаж видання Old Khata Book. Це фотокнига про сільські хати України та людей, які в них живуть.

Авторки книги — фотографка Анна Ільченко і журналістка Світлана Ославська. У 2020—2023 роках вони об’їздили майже сто сіл України: від Закарпаття до Луганщини й від Чернігівщини до Херсонщини. Деякі з них нині окуповані.

На світлинах і в записаних розмовах авторки прагнули зафіксувати сільські хати в нинішню мить історії, оскільки час змінює, а війна руйнує цей пласт української культури. До книжки увійшли вибрані фото та фрагменти інтерв’ю.

Читайте також: Зникаюча натура: Проєкт про українські хати
old_khata_book_2
old_khata_book_3
old_khata_book_4
old_khata_book_5
old_khata_book_6

Анна і Світлана наголошують, що Old Khata Book — це не енциклопедія регіональних стилів будівництва, а радше документальний нарис на перетині фотографії та літератури, репортажу та візуальної історії.

«Тому ця книжка виходить за межі архітектури й етнографії на ширшу тему: якими є українці, як розуміють дім, красу, життя і смерть. Вона не вичерпує цієї теми, а запрошує далі її досліджувати», — йдеться в описі видання.

Анна Ільченко — фотографка, документалістка та відеографка. Світлана Ославська — журналістка, дослідниця культури, авторка книжок «Півмісяць, хрест і павич. Подорожі до Месопотамії» (2019) та «Сєвєродонецьк. Репортажі з минулого» (2022).


Фото надані авторками проєкту

Нове та Найкраще

6 726

856

722
1 118
Більше матеріалів