У Німеччині зводять «Піраміду часу» — її мають завершити 3183 року

У баварському містечку Вемдінг цими вихідними сталася знакова подія: будівельний кран опустив на землю прямокутний бетонний блок поряд із трьома іншими. Ця процедура відбувається тут раз на десять років і є частиною мистецького проєкту «Піраміда часу», пише The New York Times.

«Піраміда часу» (Zeitpyramide) була задумана місцевим художником Манфредом Лабером у 1993-му, коли Вемдінг відзначав своє 1200-річчя. Тоді був встановлений перший блок розміром 1,2 метра завдовжки і завширшки та 1,8 метра заввишки. Наступні три додали у 2003, 2013 та 2023 роках.

Фінальний об’єкт складатиметься зі 120 блоків, які розташують у чотири яруси. За задумом митця, «Піраміда часу» має бути завершена у 3183-му. Таким чином, кожне покоління долучиться до створення публічної скульптури. Разом із міською владою автор проєкту заснував фонд, який фінансує продовження робіт.

Манфред Лабер помер п’ять років тому. Його донька Барбара каже, що батько спокійно ставився до того, що проєкт вийде з-під його контролю. За її словами, деякі мешканці вважали використання бетону у мистецькому творі недоречним через потворність і сірість матеріалу. Але автор обрав його свідомо, бо він візуально нейтральний, недорогий і суто функціональний, пояснює Барбара.

Наприкінці минулого століття Лабер був не єдиним німецьким митцем, який досліджував плинність часу через покоління. У 1980-х художник Йозеф Бойс посадив 7 тисяч дубів у місті Кассель для однойменного проєкту. А в 1996-му скульптор Богомир Еккер створив «Тропфштайнмашину» — штучний сталактит, що крапатиме протягом 500 років у Гамбурзькій картинній галереї.


На кавері: «Піраміда часу» у вересні 2023 року. Фото: MageOfTheEast / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 726

856

722
1 118
Більше матеріалів