Фільм «20 днів у Маріуполі» представлятиме Україну на премії «Оскар»

Український Оскарівський комітет обрав фільм, який представлятиме державу серед претендентів на премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм».

Це документальна картина «20 днів у Маріуполі» українського режисера і відеографа Мстислава Чернова. Разом із ним над стрічкою працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко.

Протягом трьох тижнів на початку російського вторгнення вони фіксували обстріли міста, роботу лікарів та численні жертви серед мирного населення. Стрічку відзначили призами на кінофестивалях «Санденс» і Docudays UA, а журналісти отримали за свою роботу Пулітцерівську премію. Фільм став найкасовішим документальним кінопроєктом в українському прокаті. Нещодавно «20 днів у Маріуполі» показали у штаб-квартирі ООН.

У національному відборі брали участь п’ять фільмів: окрім стрічки Чернова це «Залізні метелики» (режисер Роман Любий), «Памфір» (Дмитро Сухолиткий-Собчук), «Терикони» (Тарас Томенко) та «ШТТЛ» (Адрієн Волтер).

Дев’яносто шоста церемонія вручення «Оскара» відбудеться 10 березня 2024 року. Торік від України на премію висували стрічку Марини Ер Горбач «Клондайк».

Нове та Найкраще

6 726

856

722
1 118
Більше матеріалів