Троє українських журналістів отримали Пулітцерівську премію

У США оголосили лауреатів Пулітцерівської премії 2023 року. Серед них троє українських журналістів, співробітників агенції Associated Press: це фотограф Євген Малолєтка, відеограф Мстислав Чернов та продюсерка Василіса Степаненко.

Малолєтка, Чернов і Степаненко були єдиними представниками західних медіа, які працювали в обложеному російською армією Маріуполі на початку вторгнення. Їх трьох, а також європейську кореспондентку AP Лорі Хіннант відзначили у номінації «За служіння суспільству».

Читайте також: «Досі не вірю, що був там»: Євген Малолєтка — про Маріуполь та фотографії, які шокували весь світ

Команда фотографів AP також здобула Пулітцерівську премію в номінації «Новинна фотографія» — за репортажі з України. Нагороду розділили Євген Малолєтка, Еміліо Моренатті, Феліпе Дана, Родріго Абд, Вадим Гірда, Бернат Арманг і Наріман Ель-Мофті.

Перемогу в номінації «Міжнародний репортаж» отримали журналісти The New York Times — за висвітлення війни в Україні, зокрема за розслідування вбивств російськими військовими мешканців Бучі. У складі команди працював український фотокореспондент Стас Козлюк.

У квітні знімок Євгена Малолєтки визнали фотографією року за версією престижного фотоконкурсу World Press Photo. Світлина була зроблена у дворі пологового будинку в Маріуполі, куди влучила російська бомба. Раніше за свою роботу в обложеному місті українські журналісти отримали низку нагород, серед яких премія «Репортерів без кордонів».

Пулітцерівську премію присуджують з 1917 року, вона вважається однією з найпрестижніших нагород у галузі журналістики. Розмір премії — $15 тисяч.

Нове та Найкраще

6 200

654

583
936
Більше матеріалів