В Україні скасували Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів — через покази для росіян

26-й Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів (МФКФ) не відбудеться в Україні. Кінокомпанія «Артхаус Трафік», яка протягом 16 років була організатором показів у вітчизняних кінотеатрах, оголосила про розрив відносин із фестивалем та його засновником Ніком Мейсоном.

Головною причиною компанія називає те, що цього року організатор МФКФ вирішив відновити покази для росіян, хоча торік сеанси у РФ були скасовані. Так, спеціально для росіян фестиваль організував онлайн-перегляд із російськими субтитрами в понад 50 країнах світу. «Це фактично робить російських глядачів найбільш привілейованими — жоден глядач із будь-якої іншої країни не має настільки широких можливостей», — кажуть у «Артхаус Трафік».

При цьому на сайті події є інструкція для росіян із поясненням, як обходити підсанкційні платіжні системи при купівлі квитка. В описі проєкту фестиваль ухиляється від пояснення причин торішньої паузи для російськомовних прихильників, посилаючись на неназвану «ситуацію, що склалася».

У «Артхаус Трафік» додали, що засновник фестивалю Нік Мейсон проігнорував їхні аргументи щодо недоцільності й ганебності підтримки Росії та надання розважального контенту її громадянам, які відповідальні за вторгнення в Україну. Єдиним рішенням Мейсона стала незначна зміна на сайті події: тепер онлайн-покази позиціонують як «покази для російськомовних», а не як «покази для росіян».

Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів щороку проводять у понад 500 містах на шістьох континентах. Переможців визначають глядацьким голосуванням. Цьогорічний фестиваль стане 26-м і відбудеться з 28 вересня по 8 жовтня. В Україні це був один із найбільш відвідуваних фестивалів короткометражних картин. Покази мали проходити у кількох містах, зокрема в Києві, Одесі та Львові.


Фото на кавері: fergregory / Depositphotos

Нове та Найкраще

6 243

681

594
949
Більше матеріалів