Американські сценаристи погодилися припинити страйк, який тривав 146 днів

Гільдія сценаристів Америки (WGA) уклала попередню угоду про новий трирічний контракт із Альянсом виробників кіно і телебачення (AMPTP), який представляє великі студії та стримінгові сервіси. Страйк профспілки тривав 146 днів і став одним із найдовших в історії Голлівуду, пише Associated Press.

Безпосередню участь у переговорах брали виконавчі директори компаній Disney, Netflix та Warner Bros. «Угода стала можливою завдяки солідарності членів WGA та надзвичайній підтримці наших профспілкових братів і сестер на пікетах», — йдеться в заяві гільдії.

Страйк сценаристів розпочався 2 травня. Основними вимогами профспілки, що представляє інтереси понад 11 тисяч авторів, було збільшення виплат сценаристам та обмеження використання ШІ-програм при написанні сценаріїв. У липні до них приєдналася профспілка акторів (SAG-AFTRA).

У результаті було призупинено виробництво низки проєктів, серед яких серіали «Дивні дива», «Початкова школа Ебботт», «Останні з нас», а також комедійні ток-шоу з Джиммі Кіммелом, Стівеном Колбером, Джиммі Феллоном тощо. Ці шоу мають повернутися в ефір найближчим часом.

Наразі були припинені лише пікетування під офісами студій. Страйк буде завершений офіційно після ратифікації угоди членами гільдії. Профспілка попросила сценаристів поки не повертатися на роботу. Деталі умов контракту мають оголосити пізніше.

Водночас страйк Гільдії кіноакторів триває — про поновлення переговорів щодо нового контракту зі студіями поки не йдеться.


На кавері: Страйк сценаристів у червні. Фото: ufcw770 / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 245

683

594
949
Більше матеріалів