У Венеції відреставрують пошкоджений мурал Бенксі

Італійська влада планує відреставрувати одне з двох графіті вуличного художника Бенксі на території країни. Про це повідомляє The Art Newspaper.

Йдеться про роботу «Дитина-мігрант» у Венеції, яку анонімний митець створив у травні 2019 року. Відтоді графіті, що зображує дитину в рятувальному жилеті з факелом у руці, стало туристичною пам’яткою міста. Мурал розміщений на стіні історичної будівлі вздовж каналу Ріо-Ново. За останні роки стінопис сильно зіпсувався через надмірну вологість.

Міністерство культури Італії ініціювало відновлення роботи. «Я беру на себе відповідальність за реставрацію, — заявив заступник міністра Вітторіо Згарбі. — Нас не цікавить, чи живий художник і навіть чи дає він дозвіл на проведення реставрації, враховуючи, що мурал був створений незаконно».

Однак думки про те, чи варто відновлювати графіті, розділилися. Мистецтвознавець Марко Голдін пропонує відокремити роботу від стіни, захистити її та виставити в безпечних умовах. А італійський вуличний художник Алекс Ерміні вважає, що зображення не варто чіпати взагалі, адже стрит-арт є тимчасовим явищем.

Рік тому Бенксі створив серію робіт у Києві та Київській області. Більшість із них були розміщені на пошкоджених війною будівлях. Багатоповерхівку в Ірпені, на стіні якої була зображена гімнастка, вже знесли, а сам твір під захисним склом перемістили в інше місце.


Фото: Marconatolli / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 237

677

594
948
Більше матеріалів