В Ірпені знесуть будинок із графіті Бенксі — роботу обіцяють зберегти

У місті Ірпінь на Київщині найближчим часом демонтують багатоповерхівку, на стіні якої анонімний художник Бенксі залишив своє графіті. Роботу митця планують зберегти, повідомила місцева депутатка Оксана Нечитайло.

Дев’ятиповерховий будинок розташований на вулиці Северинівській. Він сильно постраждав від обстрілів і не підлягає відновленню. Його планують знести орієнтовно через два тижні. «Не хвилюйтесь щодо малюнка всесвітньо відомого художника Бенксі, який розміщений на цьому будинку, — написала депутатка. — Картину демонтують окремо та збережуть. Цей витвір мистецтва є уже культурним надбанням нашого мікрорайону».

Ірпінська робота Бенксі зображує гімнастку під час виконання вправи. Як саме демонтуватимуть зображення та де його зберігатимуть, наразі невідомо.

Читайте також: Минув рік: Як відбудовують деокуповані території

Восени 2022 року Бенксі створив серію графіті у Києві й Київській області. У грудні група осіб зрізала роботу «Жінка у протигазі» зі стіни зруйнованого будинку в Гостомелі, але їх затримала поліція. Організатору демонтажу загрожує до 12 років позбавлення волі. Фахівці оцінили зрізане графіті в 9 мільйонів гривень.

На початку цього року роботи художника на Київщині помістили під скло і обладнали сигналізацією. Раніше влада селища Бородянка заявила про плани експонувати графіті Бенксі у новому музеї війни, а в Ірпені анонімного митця визнали почесним громадянином міста.


Фото: Графіті на зруйнованому будинку в Ірпені, 18 квітня 2023 року / NurPhoto via AFP

Нове та Найкраще

6 318

712

619
974
Більше матеріалів