Національна спілка кінематографістів України обрала нового голову

У київському Будинку кіно 5 жовтня відбувся ІХ з’їзд Національної спілки кінематографістів України. Новим головою організації обрали кінооператора Сергія Борденюка. Засідання тривало майже пів доби, а результати голосування оприлюднили лише пізно ввечері. Представники Мінкульту та Держкіно з’їзд проігнорували, пише «Детектор медіа».

Сергій Борденюк отримав 92 голоси від делегатів, а його опонент, керівник компанії «Артхаус Трафік» Денис Іванов, — 41 голос.

За словами продюсерки Дар’ї Бассель, яка була на з’їзді, вона пішла звідти з «відчуттям реального жаху». «Денис Іванов підготував класний виступ, чітко і аргументовано описав своє бачення розвитку спілки, — прокоментувала вона. — Але це все потонуло у маніпулятивних і беззмістовних промовах Сергія Борденюка, який на всі питання примудрявся дати такі відповіді, в яких було дуже багато слів, але нуль сенсу. Втім, більшості аудиторії це все зайшло на ура».

Попередній очільник спілки, кінорежисер і гендиректор Національної кіностудії імені Олександра Довженка Олесь Янчук, перевищив свою каденцію на два роки: у 2021-му з’їзд не проводили через пандемію коронавірусу, а торік завадило повномасштабне вторгнення.

Сергій Борденюк — оператор-постановник, з 2008 року є секретарем правління НСКУ. Він також веде курс операторської майстерності в Київському національному університеті культури і мистецтв. У його портфоліо понад 50 фільмів та серіалів.

Денис Іванов — продюсер і кінодистриб’ютор. Він є засновником кінокомпанії «Артхаус Трафік» і кінофестивалю «Чілдрен кінофест», а також співзасновником Одеського міжнародного кінофестивалю.


Фото: Сергій Борденюк / Національна спілка кінематографістів України

Нове та Найкраще

6 234

677

594
947
Більше матеріалів