Фотофестиваль розкритикували за конкурс ШІ-зображень

Міжнародна фотобієнале в австралійському Баллараті оголосила переможців конкурсу Prompted Peculiar («Своєрідна підказка»), в якому оцінювали найкращі зображення, створені за допомогою штучного інтелекту. Це викликало критику з боку професійних фотографів, пише PetaPixel.

Головний приз у $2 тисячі виграла шведська художниця Анніка Норденшельд за роботу «Закохані сестри-близнючки» — це зображення двох жінок, які обіймають восьминога. Також були відзначені ще три твори інших митців — «Шлюб із роботом, Мельбурн 1895», «Мотель-привид» і «Цифрова мрія: парадокс природи».

Присвячений переможцям пост у інстаграмі прокоментували кілька фотографів, які висловили незадоволення самим фактом проведення такого конкурсу. «Це не фотографія, — вважає Глен Гант. — Асоціювати штучний інтелект із фотофестивалем є неймовірною неповагою до фотографії».

«Дивно, що фотофестиваль включає підроблені та вкрадені зображення ШІ, — пише Метью Ебботт. — Це все одно що дозволити фейковому бренду вийти на сцену Паризького тижня моди».

«Штучний контент не має бути включений до конкурсу чи виставки. По суті це графіка, згенерована ШІ з використанням фотографії, яка вже була створена іншими», — додав фотограф Каз Джорджевич.

Одним із членів журі був німецький фотохудожник Борис Ельдагсен. Навесні він переміг у конкурсі Sony World Photography Awards 2023 зі створеним ШІ знімком, а потім відмовився від нагороди. Ельдагсен наполягав, що його робота не є фотографією, а тому не повинна бути в одному конкурсі зі справжніми знімками.

Міжнародна фотобієнале в Баллараті (BIFB) — 60-денний фестиваль, що проводять кожні два роки починаючи з 2007-го.

Нове та Найкраще

6 207

661

583
942
Більше матеріалів