Японське місто вперше продасть каналізаційні люки колекціонерам

Влада міста Кіото в Японії вперше продасть усім охочим три використані каналізаційні люки. Ці об’єкти комунальної інфраструктури є унікальними для кожного муніципалітету — на них зображують місцеві пам’ятки, відомих мешканців і навіть покемонів. Останніми роками люки стають дедалі популярнішими серед колекціонерів, пише місцева газета The Mainichi.

Раніше місто продавало непотрібні люки як металобрухт приблизно по 3 тисячі єн ($20) за штуку. Але зараз вирішило збільшити ціну майже вдвічі через підвищений попит у колекціонерів.

Загалом на продаж виставили три люки, виготовлені в 1978, 1981 і 1990 роках. Вони мають іржу та подряпини через тривалий період використання. Їхній діаметр — 66 сантиметрів, а вага — близько 90 кілограмів. На одному з люків зображено візерунок у вигляді колеса карети — відсилання до часів, коли Кіото був столицею Японії. Інші два мають більш прості малюнки.

За даними бюро водопостачання й каналізації Кіото, у місті є приблизно 160 тисяч люків. «Ми продамо три штуки для початку, — кажуть у бюро. — Якщо все піде добре, ми хотіли б продати більше».

Заявки на купівлю люків приймають до 13 жовтня на сайті міста. Якщо претендентів буде багато, переможця визначать шляхом жеребкування.


Фото: mrnovel / Depositphotos

Нове та Найкраще

6 205

661

583
942
Більше матеріалів