Музей забороненого мистецтва відкриють у Барселоні

Перший у світі Музей забороненого мистецтва (Museu de l’Art Prohibit) 26 жовтня буде відкрито в Барселоні. Він розташований у модерністській будівлі Casa Garriga Nogués, спроєктованій на початку ХХ століття архітектором Енріком Саньє, пише The Art Newspaper.

Колекція об’єднує понад 200 робіт, які в різний час зазнали цензури чи були заборонені через політичні, соціальні або релігійні причини. Це картини, скульптури, гравюри, фотографії, інсталяції та аудіовізуальні твори, більшість з яких датовані другою половиною XX століття.

Серед митців, роботи яких представлять у музеї, — Франсіско Гоя, Густав Клімт, Пабло Пікассо, Енді Воргол, Девид Войнарович, Кіт Гарінґ, Ай Вейвей та Бенксі. Повний список художників і творів доступний на сайті установи.

Музей заснував каталонський журналіст і бізнесмен Тачо Бенет. Колекція почалася з роботи «Політичні в’язні в сучасній Іспанії» іспанського художника Сантьяго Сьєрри. Бенет придбав твір на ярмарку в Мадриді у 2018-му незадовго до того, як його зняли з експозиції з цензурних міркувань.

«Коли діє цензура, трапляються дві речі: обмежується не тільки свобода художника, але й свобода людей взаємодіяти з твором мистецтва», — казав тоді колекціонер. Наразі твір виставлений у музеї каталонського міста Леріда.

Нове та Найкраще

6 205

661

583
942
Більше матеріалів