Названі переможці премії «Кіноколо» — найкращим фільмом року стала «Ля Палісіада»

Увечері 12 жовтня в ефірі телеканалу «Суспільне Культура» відбулася церемонія нагородження шостої національної премії кінокритиків «Кіноколо». Переможців оголосили у день відкриття фестивалю «Київський тиждень критики».

Найкращим повнометражним ігровим фільмом визнали «Ля Палісіаду» режисера Філіпа Сотниченка. Ця стрічка в жанрі пострадянського нуару розповідає про розслідування вбивства міліціонера, яке розгортається за лічені місяці до скасування смертної кари в Україні. Раніше картина здобула нагороду FIPRESCI на Роттердамському кінофестивалі. У прокат «Ля Палісіада» вийде 11 січня 2024 року.

Найбільшу кількість нагород здобула команда фільму «Люксембург, Люксембург»: Антоніо Лукіч отримав премію за найкращі режисуру та сценарій, а виконавця однієї з головних ролей Аміла Насірова визнали найкращим актором.

Стрічка «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова перемогла у двох номінаціях — як найкращий документальний фільм і найкращий повнометражний дебют («Відкриття року»). Раніше картину висунули від України на премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм».

Найкращим короткометражним ігровим фільмом визнали «ГКЧП» режисера Аркадія Непиталюка. Премію за найкращий анімаційний фільм отримав «Маріуполь. Сто ночей» режисерки Софії Мельник. Найкращою акторкою стала Карина Химчук («Ти мене любиш?»).

Премії «За досягнення» удостоїлися Станіслав Битюцький, Альона Пензій, Олександр Телюк, Олег Оліфер та Олена Гончарук з команди Довженко-Центру за лекторій «Як перестати хвилюватися і полюбити українське кіно». Також вручили спеціальну відзнаку кінокритикам, які стали на захист України: її отримали Антон Філатов, Ярослав Підгора-Гвяздовський, Юрій Самусенко й Артур Корнієнко.

Премія кінокритиків «Кіноколо» заснована у 2018-му. У попередні роки найкращими фільмами ставали «Памфір», «Стоп-Земля», «Атлантида» та «Додому».

Нове та Найкраще

6 207

662

583
942
Більше матеріалів