Помер художник і директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд

Український художник, куратор і директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд помер у віці 59 років через тривалу хворобу, про це повідомили на сторінці інституції у фейсбуці.

Живописець народився 14 жовтня 1961 року в Одесі. У 1983-му закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту. На розвиток автора вплинуло українське неофіційне мистецтво — на початку творчого шляху він відносив себе до концептуалістів.

У 1987-му Олександр Ройтбурд приїхав до Києва для участі в республіканській виставці «Молодість країни», де познайомився з Арсеном Савадовим, Олегом Голосієм, Олександром Гнилицьким та іншими київськими художниками. У наступні роки вони разом розробляли концепцію українського трансавангарду. В основу цього напрямку лягли ідеї італійського критика Акілле Боніто Оливи, який описував його через актуалізацію історії за допомогою цитування та міфологізації.

Українські художники створили свою унікальну версію цієї течії, і згодом Олександр Ройтбурд написав корпус полотен, заснованих на зверненні до минулого, переосмислення сакральних текстів та образів. Художник розробив упізнаваний авторський стиль, звертаючись до образів святих, античних персонажів, героїв притч і легенд. З 1989 року живописець був членом Національної спілки художників України, однак пізніше вийшов з організації.

У 2017-му Олександр Ройтбурд виграв конкурс на посаду керівника Одеського художнього музею, але депутати місцевої облради виступили проти його кандидатури. Художник кілька років боровся за законне право керувати установою і лише у грудні 2020 року отримав таку можливість.


Фото: Kinder Album

Нове та Найкраще

6 191

652

581
929
Більше матеріалів