У Помпеях знайшли древній кіоск вуличної їжі — тут подавали птицю, рибу і равликів

Археологи виявили в Помпеях неушкоджену вуличну точку з продажу гарячої їжі та напоїв — термополій, повідомляє Deutsche Welle. У 79 році до нашої ери він опинився під товщею вулканічного попелу після виверження Везувію. Учені впевнені, що такий заклад може багато розповісти про гастрономічні звички жителів міста. Термополії були дуже популярні в Римській імперії — тільки в Помпеях їх налічується близько вісімдесяти.

Директор Археологічного парку Помпеї Массімо Оссана підкреслює, що це незвичайна знахідка, адже археологи вперше змогли розглянути цілісний і не порушений часом термополій. Його лицьова поверхня прикрашена різнокольоровими фресками — на них зображені тварини, які входили до складу традиційних страв, у тому числі півень і качки, а також кухонне начиння.

У керамічному посуді вчені виявили сліди свинини, яловичини, риби і равликів, яким майже 2 тисячі років. В одному з глечиків помітили подрібнені боби — їх мешканці Помпей використовували для зміни смаку вина. Антрополог Валерія Аморетті заявила, що все це «свідчить про велику різноманітність продуктів тваринного походження в кухні древніх римлян». За прилавком також зберігалися фляги для вина, керамічні миски, декорована бронзова чаша й амфора. На території термополію виявили останки двох людей: чоловіка років п’ятдесяти, який міг бути власником закладу і загинув під час першої фази виверження Везувію, і, можливо, голодного втікача або злодія, захопленого зненацька. Поки археологи продовжують вивчати термополій, його планують відкрити для відвідувачів навесні 2021 року.

Нове та Найкраще

6 203

659

583
940
Більше матеріалів