Британець випадково викинув диск з біткоїнами і готовий заплатити $70 мільйонів за розкопки звалища

Британський IT-фахівець Джеймс Гауеллс випадково викинув жорсткий диск, на якому з 2013 року зберігав біткоїни, і, з огляду на нинішню ринкову вартість цифрової валюти, запропонував місцевій владі більше $70 мільйонів за дозвіл розкопати звалище, повідомляє CNN.

Чоловікові належить 7 500 біткоїнів. Він сподівається, що зможе розшукати свій жорсткий диск серед іншого сміття, і звернувся з відповідним проханням до міської ради Ньюпорта в Уельсі. Цифрова валюта була створена у 2009 році анонімним розробником або групою програмістів, відомих як Сатоші Накамото. Коли Гауеллс почав збирати і зберігати біткоїни у своєму «цифровому гаманці», їхня вартість оцінювалася низько, але зараз зросла до рекордної позначки у $37 тисяч за один біткоїн.

На сьогоднішній день статок чоловіка — $ 273 мільйони. Чверть цієї суми Гауеллс запропонував пожертвувати Ньюпорту і його жителям, якщо поверне втрачений диск. «План полягає в тому, щоб розкопати певну ділянку звалища на основі системи координат і відновити жорсткий диск, дотримуючись усіх норм щодо захисту навколишнього середовища. Потім він буде переданий фахівцям з відновлення даних, які зможуть відтворити диск з нуля і дістати крихітний фрагмент інформації, необхідної для доступу до біткоїнів», — каже Гауеллс.

Проте влада відмовилися обговорювати з програмістом це питання. «Вартість розкопок звалища, зберігання і обробки відходів може становити мільйони фунтів, і це без будь-яких гарантій, що жорсткий диск вдасться знайти або він усе ще буде в робочому стані» — так пояснили відмову від співпраці в міській раді Ньюпорта.

Нове та Найкраще

6 160

644

575
917
Більше матеріалів