Phillips продасть банки з фекаліями художника у форматі NFT — проєкт присвятили гендерній нерівності

29 липня аукціонний дім Phillips виставить на торги п’ять банок із фекаліями трансгендерного канадського художника Cassils — усі роботи представлені в цифровому форматі, повідомляє Artnet. Автор звертаються у своїй практиці до тем тілесності, гомосексуальності, фемінізму і використовують по відношенню до себе займенники «ми», «вони». Свій новий проєкт $HT COIN художник називають «найвеличнішим і найамбітнішим NFT-перформансом в історії».

Cassils апелюють до арт-проєкту італійського концептуаліста П’єро Мандзоні «Лайно художника». У 1961 році Мандзоні зібрав свої фекалії в дев’яносто консервних банок, розподіливши по 30 грамів на кожну, залишив на них свій автограф і продав вміст за ціною золота. У серпні 2016- го одну з ємностей придбав у Мілані новий власник за $330 тисяч.

Cassils вирішили піти далі і представити свої фекалії у форматі NFT-токенів. Перформанс художника стартував 1 липня і завершиться в кінці місяця. Спершу автор зберігали анонімність, взявши псевдонім «Білий чоловік-художник», але перед торгами Phillips вирішили розкрити своє ім’я. На сайті проєкту сказано, що кожного дня Cassils дотримувалися раціону одного з сучасних відомих білих художників і перевели дослідження Мандзоні у формат блокчейн. Стартова ціна кожної цифрової банки Cassils також дорівнює вартості 30 грамів золота. Кожен покупець отримує унікальний код, пов’язаний із 3D-рендерингом банки.

Художник створили банки з фекаліями імені Джексона Поллока, Йозефа Бойса, Джеффа Кунса, Бенксі, Дем’єна Герста, Нормана Роквелла, Герхарда Ріхтера, Іва Кляйна, Джаспера Джонса, Бріса Мардена, П’єро Мандзоні, Пітера Дойга, Вейна Тібо, Мауріціо Каттелана, Брюса Наумана, Гордона Матта-Кларка, Пола Маккарті, Дональда Джадда, Класа Олденбурга, Метью Барні, Люсьєна Фрейда, Роберта Раушенберга, Еда Рушея, KAWS і Beeple. На кожній ємності автор вказали ймовірний раціон художника. Продажі вони здійснювали через майданчик OpenSea і власний сайт. Стартова ціна однієї банки на торгах Phillips складе $1 800. «Це битва за те, чиє лайно коштує більше», — заявили Cassils.

Творець проєкту уточнюють, що $HT COIN присвячений гендерній та расовій нерівності у сфері цифрового мистецтва. Cassils підкреслюють, що тільки 2% найбільш фінансово успішних художників сучасності не є цисгендерними чоловіками. Автор переконані, що псевдонім «Білий чоловік-художник» допоміг їм привернути увагу інвесторів і безперешкодно брати участь у торгах на цифрових аукціонах. 10% від продажів Cassils пожертвують на створення нового фонду для транс- і небінарних художників.

Нове та Найкраще

6 164

647

575
918
Більше матеріалів