Лист Катерини II про важливість вакцинації продали на аукціоні майже за мільйон фунтів

Лист Катерини II про користь вакцинації від чорної віспи та портрет імператриці авторства художника Дмитра Левицького продали на торгах у Лондоні за £951 тисячу, про це повідомляють в аукціонному домі MacDougall’s. Історичні об’єкти були представлені колекціонерам як один лот, ім’я покупця не розголошують.

Лист демонструє, що Катерина II була одним із перших відомих прихильників щеплень. У тексті, написаному у квітні 1787 року, вона висловлює занепокоєння з приводу епідемії віспи, що вразила європейські країни, і пропонує метод боротьби із захворюванням.

Лист адресований графу Петру Румянцеву — імператриця доручає йому організувати масову вакцинацію від віспи, яка може заподіяти «велику шкоду особливо у простому народі». У тексті сказано, що щеплення повинні бути повсюдними, адже майже у всіх регіонах країни є лікарі або фельдшери, і це не вимагатиме великих витрат.

На той час процедуру проводили шляхом взяття матеріалу з пустул інфікованого віспою пацієнта та введення у розріз на руці іншої людини — так людей навмисно заражали легкою формою хвороби. Це було пов’язано з певними ризиками: близько 2% пацієнтів, які зробили щеплення, помирали від хвороби. Однак метод застосовували по всій Європі, тому що рівень смертності від природної віспи був значно вищим.

Вважається, що імператриця однією з перших вакцинувалася від віспи, майже за двадцять років до написання листа. Процедуру доручили англійському лікарю Томасу Дімсдейлу, який раніше щеплював представників британської еліти.


Фото: Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 200

653

583
936
Більше матеріалів