Стрічка «Плай» перемогла у національному конкурсі Docudays UA

Через повномасштабне вторгнення росіян проведення 19-го фестивалю Docudays UA перенесли до закінчення воєнного стану, однак роботи учасників національного конкурсу вирішили представити в рамках Краківського кінофестивалю. 4 червня журі визначило переможця української програми — головну нагороду отримала документальна стрічка Єви Джишиашвілі «Плай».

Дебютна повнометражна картина режисерки розповідає про родину Малковичів, що мешкає в Західній Україні. Попри віддаленість регіону від бойових дій герої також відчувають на собі вплив війни. За словами авторки, ідея фільму виникла у 2014 році, коли вона зрозуміла, наскільки багато людей готові жертвувати своїм життям заради незалежності України.

Зйомки проходили на Закарпатті протягом п’яти років. Режисерка підкреслює, що спостерігала за повсякденним життям Малковичів та ділила з ними нелегкий сільський побут, прагнула показати контраст між спокоєм навколишнього середовища та напругою війни. «Вона зазіхає на цей, може й не такий досконалий, але самодостатній світ, намагається зруйнувати його і зовні, і зсередини. Для мене це і є головна драма», — пояснює Єва Джишиашвілі.

«Випромінюючи доброту, що схожа на ковток свіжого повітря в похмурі часи, знятий через призму прекрасного погляду на краєвиди українських гір „Плай“ настільки ж ніжний, як і актуальний. Фільм знаменує появу нового таланту, який журі із задоволенням нагороджує» — так роботу оцінили на Краківському кінофестивалі.


На обкладинці: кадр із фільму «Плай». Фото: Docudays UA

Нове та Найкраще

6 043

594

550
885
Більше матеріалів