Китайський суд зобов’язав чоловіка виплатити $7,7 тисячі колишній дружині за хатню роботу

Окружний суд Пекіна зі шлюборозлучних процесів ухвалив, що чоловік на прізвище Чен повинен виплатити колишній дружині Ван $7,7 тисячі за п’ять років хатньої роботи, повідомляє The Guardian. Відповідно до нового Цивільного кодексу, який вступив у силу в січні, жителі країни можуть вимагати від колишнього партнера компенсацію, якщо брали на себе турботу про дітей і літніх родичів або виконували основну частину неоплачуваних домашніх обов’язків. Сума повинна бути узгоджена, але у випадку, якщо домовитися не вдається, її призначає суд.

Ван підкреслює, що була змушена самостійно піклуватися про дитину, поки Чен знаходився на роботі, і чоловік ніколи не допомагав їй з домашніми справами. Пара одружилася у 2015-му, але через три роки вирішила розійтися. Суд постановив, що син буде жити з Ван і крім компенсації в розмірі $7,7 тисячі колишній чоловік повинен виплачувати їй $310 щомісяця.

Суддя Фен Мяо підкреслює, що при розділі майна раніше не враховували хатню роботу, яка «може допомогти другому з подружжя в особистісному і професійному зростанні», але при цьому напряму не впливає на фінансовий стан родини. Справа Ван — перший випадок, коли суд Китаю призначив конкретну виплату за домашню працю.

Рішення викликало неоднозначну реакцію в китайських соціальних мережах: більшість користувачів згодні з тим, що воно правильне, але вважають суму компенсації замалою, а роботу домогосподарок — недооціненою. Аргументація критиків полягає в тому, що, дбаючи про сім’ю, людина втрачає можливість кар’єрного зростання та що хатню роботу неможливо виміряти точною сумою; до того ж домашні справи можуть бути не менш нудними і складними, ніж робота в офісі.

Нове та Найкраще

6 037

591

546
880
Більше матеріалів