Художниця Жанна Кадирова представила виставку у закарпатському селі

Українська художниця Жанна Кадирова презентувала в селі Березово новий проєкт «Паляниця». До експозиції увійшли артоб’єкти, що імітують форму традиційного українського пшеничного хліба та були виготовлені з річкового каменю. Художниця нагадує, що в ході повномасштабної війни Росії проти України слово «паляниця» стало символом відокремлення друзів від ворогів, способом виявляти диверсантів, які не можуть вимовити його правильно.

«На створення проєкту надихнула Закарпатська область, де ми зараз живемо з моїм співавтором Денисом Рубаном. Коли почався другий тиждень війни, вся моя родина була змушена покинути рідне місто Київ. Мама, сестра і тітка зараз у Німеччині, а ми продовжуємо залишатися в Україні та сподіваємося повернутися додому», — підкреслює Жанна.

Художники подорожували Закарпаттям, шукаючи тимчасовий дім, і звернули увагу на місцеві річкові камені, які вирішили перетворити на символічні об’єкти. Авторам проєкту вдалося знайти вільний будинок у селі Березово та обладнати там художню майстерню.

«Протягом перших двох тижнів війни мені здавалося, що мистецтво — це сон, що всі двадцять років мого професійного життя — лише те, що я бачила уві сні, що мистецтво абсолютно безсиле й ефемерне в порівнянні з нещадною військовою машиною, що руйнує мирні міста та людські життя. Тепер я вже так не думаю: я бачу, що кожен художній жест робить нас видимими, а наш голос — почутим!» — пояснює Жанна. Усі гроші від продажу робіт з серії «Паляниця» будуть направлені волонтерським організаціям та київській теробороні.

Роботи Жанни Кадирової були представлені на виставках у Відні, Парижі, Монако, Будапешті, Сан-Паулу та Давосі, на художніх ярмарках у Нью-Йорку і Майамі. Авторка нагороджена премією імені Казимира Малевича та Національною премією PinchukArtCentre. З 2017 до 2020 року Жанна працювала над відомим мистецьким проєктом Market, в рамках якого створювала скульптури харчових продуктів із будівельних матеріалів, — серію презентували на 58-му Венеційському бієнале.


Фото: Жанна Кадирова

Нове та Найкраще

6 192

652

581
932
Більше матеріалів