Організація «Репортери без кордонів» стверджує, що Макса Левіна стратили російські військові

Міжнародна організація захисту прав людини «Репортери без кордонів» провела розслідування смерті Макса Левіна та оприлюднила звіт з інформацією про те, що 13 березня фотожурналіста і його друга Олексія Чернишова стратили російські військові у лісі під Києвом. В організації допускають, що Макс Левін зазнав допитів та тортур.

Тіла загиблих знайшли 1 квітня неподалік села Мощун, де проходили активні бойові дії. Щоб встановити, що саме стало причиною смерті чоловіків, 24 травня до України прибули експерти організації: керівник слідчого відділу «Репортерів без кордонів» Арно Фроже та французький воєнний фотограф, що працював із Левіним на Донбасі, — Патрік Шовель. Розслідування завершилося 3 червня.

У звіті організації зазначено, що у перший день повномасштабного вторгнення Макс Левін зв’язався зі знайомими військовими, оскільки хотів фіксувати події на передовій. 10 березня фотожурналіст втратив свій безпілотник у лісі неподалік Мощуна, коли намагався зняти процес вторгнення окупантів.

Через три дні росіяни зайняли частину території. Незважаючи на це, Левін спробував повернути втрачену техніку, адже був переконаний, що зафільмував важливі кадри. Дрон він так і не знайшов. 12 березня фотожурналіст їздив з українськими солдатами до Демидова, а наступного дня востаннє вийшов на зв’язок, коли перебував у західному напрямку від села Гута Межигірська.

На місці вбивства експерти знайшли обстріляний та обгорілий автомобіль Левіна, кілька куль, а також документи, що посвідчують особу його друга, військовослужбовця Олексія Чернишова. Крім того, були отримані кілька предметів зі слідами ДНК, які говорять про присутність російських солдатів, — пластиковий посуд та упаковки з-під їжі. На останньому етапі розслідування металошукачі виявили кулю, яка, ймовірно, стала причиною смерті Макса Левіна.

Експерти схиляються до версії про страту через те, що на тілі фотожурналіста не було слідів опіків, які він міг отримати під час загоряння авто. Максу Левіну двічі вистрелили у груди та один раз — у голову. Загиблий лежав на спині — положення його тіла також свідчить про те, що він не міг випадково потрапити під вогонь окупантів. На місці злочину не знайшли мобільний телефон, документи, взуття та бронежилет Левіна; ймовірно, їх викрали російські військові.

В організації зазначають: фахівцям не вдалося отримати відповіді на всі запитання, однак наявні дані говорять про те, що фотожурналіста могли захопити та вбити солдати 106-ї десантної дивізії Російської гвардії або підрозділу спеціального призначення. Вилучені докази передали Службі безпеки України.

«Аналіз фотографій з місця злочину, знімків, зроблених на місці події, та вилучені речові докази чітко вказують на страту, якій, можливо, передував допит або катування. У контексті війни, відзначеної пропагандою та кремлівською цензурою, Макс Левін та його друг заплатили життям за достовірну інформацію. Ми зобов’язані їм правдою. І ми будемо боротися, щоб ідентифікувати та знайти тих, хто їх стратив», — підкреслив генеральний секретар організації Крістоф Делуар.


Фото: Genya Savilov / AFP

Нове та Найкраще

6 044

596

550
886
Більше матеріалів