У США розкрили пограбування 52-річної давнини завдяки некрологу

Завдяки некрологу поліції США вдалося розкрити злочин, скоєний понад п’ятдесят років тому, повідомляє CNN. У липні 1969-го Теодор Джон Конрад влаштувався працювати касиром у Society National Bank. Наприкінці зміни 20-річний чоловік вкрав $215 тисяч, сховавши гроші у звичайний паперовий пакет, — на сьогодні ця сума еквівалентна $1,7 мільйона. Здійснивши одне з найбільших пограбувань в історії Клівленда, Конрад утік, і знайти його за життя так і не вдалося.

За словами представників влади, з 1970 року злочинець жив у Бостоні під іншим ім’ям — Томас Ранделе. Зазначають, що будинок чоловіка знаходився поруч із місцем, де відбувалися зйомки картини «Афера Томаса Крауна» зі Стівом Маккуїном та Фей Данавей. Стрічка розповідає про злодія, який вкрав із бостонського банку понад $2 мільйони.

«За рік до пограбування в Клівленді Конрад був одержимий фільмом Стіва Маккуїна, знятим у 1968-му, і розповідав друзям про те, як легко було б узяти гроші в банку», — заявили у Службі маршалів США. Теодор Джон Конрад вчинив злочин у п’ятницю, і співробітники установи не підозрювали про зникнення великої суми до понеділка, коли чоловік не з’явився на роботу, через що його не одразу оголосили у розшук.

Протягом десятиліть слідчі збирали інформацію про місцезнаходження Конрада у різних штатах США, включаючи Каліфорнію, Техас, Орегон та Гаваї. Його справу згадували у телевізійних шоу «Найбільш розшукувані в Америці» та «Нерозкриті таємниці». Через 52 роки з моменту пограбування поліцейські вирушили до Массачусетсу, щоб перевірити, чи є чоловік, некролог якого привернув їхню увагу, тим самим злочинцем. Дата народження покійного повністю збіглася з даними грабіжника, як і імена його батьків.

У рамках розслідування правоохоронці порівняли документи Конрада зразка 60-х років із паперами, які він пізніше заповнював під фальшивим ім’ям, включаючи заяву про банкрутство, підписану у 2014 році, і дійшли висновку, що це одна й та сама людина. Повідомляють, що злочинець помер від раку легень у травні 2021-го — на момент смерті йому виповнився 71 рік.

Одним із головних слідчих у справі був федеральний маршал Пітер Елліотт, родина якого жила поряд зі злочинцем наприкінці 60-х. Чоловік розповів, що його батько теж був поліцейським і продовжував шукати Конрада все життя, аж до своєї смерті у 2020 році. «Сподіваюся, моєму батькові дасть трохи спокою знання того, що півстолітня таємниця нарешті розкрита. У реальному житті все не завжди закінчується так, як у кіно», — каже Еліотт.

Нове та Найкраще

6 164

647

576
920
Більше матеріалів