Незаміжнім жінкам Саудівської Аравії дозволили самостійно жити і подорожувати

Уряд Саудівської Аравії надав право незаміжнім, розлученим та овдовілим жінкам жити і подорожувати самостійно, без дозволу опікуна, повідомляє The Independent. Раніше за умовами проживання і переміщеннями жінок стежив призначений чоловік — батько, брат, син або інший родич.

«Доросла жінка має право обирати, де жити. Опікун може заявити про неї тільки у випадку, якщо у нього є докази на підтвердження того, що вона скоїла злочин», — уточнюється в поправці. У квітні мешканки Саудівської Аравії поділилися у твіттері досвідом сексуальних домагань з боку опікунів і закликали до скасування дискримінаційного закону.

Поправці передував указ 2019 року, що дав можливість мешканкам країни виїжджати за кордон без дозволу опікуна. Відповідно до постанови, прийнятої два роки тому, паспорт повинен бути виданий будь-якому громадянину, який досяг 21-річного віку і подав заявку. Це позбавляє опікуна можливості приймати рішення за жінку. Мешканки Саудівської Аравії також отримали право оформляти опіку над неповнолітніми дітьми, реєструвати шлюб, розлучення і особисто отримувати офіційні документи.

Проте представники правозахисних організацій вважають, що не варто переоцінювати дії уряду та досягнутий прогрес. «Світу кажуть, що Саудівська Аравія модернізує закони, щоб захистити права жінок. Однак реальність така, що без організованого руху або середовища, в якому жінки можуть безпечно і відкрито вимагати своїх прав, прийняття подальших заходів неможливе», — зазначає представниця організації Human Rights Watch Хіба Заядін.

Нове та Найкраще

6 200

652

582
934
Більше матеріалів