В Естонії випустять монету з написом «Слава Україні»

Центральний банк Естонії планує випустити пам’ятну монету номіналом €2, присвячену боротьбі українців, про це повідомляють на сторінці установи.

Дизайн розробила харків’янка Дар’я Тітова, яка була змушена виїхати з України через війну і зараз навчається в Естонській академії мистецтв. Вона пропонує зобразити на монеті дівчину, що тримає у руках пташку, захищаючи її. Доповнюють ілюстрацію колос пшениці та напис «Слава Україні». Дизайн затвердила наглядова рада банку, тепер його має схвалити Європейська комісія.

Дизайн монети з написом «Слава Україні». Фото: Центральний банк Естонії

«Вперше на монеті, випущеній Центральним банком Естонії, буде текст іноземною мовою, однак це надзвичайний випадок — фраза «Слава Україні» втілює потяг держави до свободи», — підкреслив голова наглядової ради Март Лаар.

Зазвичай створення монети зі спеціальним дизайном займає більше вісімнадцяти місяців, однак у банку сподіваються, що вона надійде в обіг наприкінці 2022 року. Усього планують випустити 2 мільйони екземплярів. Центральні банки Латвії та Литви підтримують ідею і також планують випуск євромонет, присвячених Україні.


Фото: Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 043

594

550
885
Більше матеріалів