У Лондоні покажуть підробки картин відомих художників, які довго вважались оригінальними

У лондонській галереї Курто влітку відкриється виставка Art and Artifice: Fakes from the Collection («Мистецтво та штучність: підробки з колекції»), де представлять підробки картин, скульптур і предмети декоративно-ужиткового мистецтва, які помилково вважалися оригіналами. Там уперше покажуть понад 30 несправжніх робіт Сандро Боттічеллі, Огюста Родена, Дірка ван Бабюрена та інших художників, розкажуть про історію виготовлення цих творів і викриття обману.

Йдеться, зокрема, про підробку полотна у стилі Дірка ван Бабюрена «Звідниця», яку зробив фальсифікатор Ган ван Мегерен у 1930-х, а також картину реставратора і фільсифікатора Умберто Джунті, написану в дусі Мадонн Сандро Боттічеллі.

Ган ван Мегерен у майстерні. Фото: Koos Raucamp / GaHetNa (Nationaal Archief NL) via Wikimedia Commons

Останню колись вважали шедевром італійського живописця, але викрили як підробку через схожість Богородиці з кінозіркою 1930-х років Гретою Гарбо. Акторка начебто була улюбленою виконавицею Джунті, і той писав Мадонну з неї. Також в експозиції можна буде побачити акварельний морський пейзаж 1840-х років у стилі Джона Констебла — картину намалював син художника після його смерті у 1837-му.

Виставка проходитиме з 17 червня по 8 жовтня.

Нове та Найкраще

6 203

659

583
940
Більше матеріалів