Репортаж

У ребе за пазухою: Як в Умані святкували Рош га-Шана

Попри війну тисячі хасидів приїхали до Умані для святкування Рош га-Шана. Розповідаємо, як місто приймало паломників, які бояться гніву пророка більше, ніж ракет.

25—27 вересня юдеї святкували Новий рік — Рош га-Шана. Кожного року на це свято до Умані з’їжджаються десятки тисяч брацлавських хасидів: тут похований раббі Нахман, засновник цієї релігійної течії. Торік в Умані зібралося 30 тисяч паломників, а у 2020-му — всього дві з половиною тисячі, через коронавірус. Віряни приїхали й цьогоріч, незважаючи на війну, — хоча 8 серпня на місто впали уламки збитих російських ракет, від яких загинула людина.

Тарас Грицюк знімає документальну стрічку про святкування Рош га-Шана в Умані у 2022-му. Він розповів, чому паломники почувалися в безпеці й чим заходи цього року відрізнялися від звичайних. А фотограф Оскар Гальґрімсон сфотографував вірян.

Тарас Грицюк

Історик, документаліст

— Брацлавські хасиди намагаються провести два дні Рош га-Шана в Умані, тому що раббі Нахман обіцяв благословення кожному, хто буде з ним на це свято. Дехто приїхав ще в серпні: побоювалися, чи не закриють кордони для хасидів (Україна та посольство Ізраїлю радили вірянам не приїжджати, тому що не могли гарантувати їхню безпеку. — Прим. ред.).

Тож через те, що багато хто прибув завчасно, складно порахувати кількість паломників. За різними даними, до Умані приїхало від 15 до 25 тисяч людей з Ізраїлю, США, зокрема з Нью-Йорка, а також із Великої Британії, Франції, Аргентини, країн Північної Африки тощо.

Міська та влада Черкаської області разом намагалися максимально убезпечити приїжджих: до Умані через блокпости пропускали лише паломників, журналістів, правоохоронців і місцевих. Під час святкувань у так званому єврейському кварталі чергувало багато патрульних, працівників ДСНС, медиків. Комунальники займалися прибиранням, тому що велика кількість сміття — одна з головних проблем, з якою стикалася місцева влада кожного разу під час багатотисячного паломництва на Рош га-Шана. У цьому році з цим впоралися. Також заради безпеки з 19 по 30 вересня в місті заборонили продаж алкоголю, піротехніки й товарів, схожих на зброю.

На шевронах військових, які знаходилися поруч із «єврейським кварталом», була менора. За словами військових, це символічне рішення, щоб паломники почувалися у безпеці та серед своїх.

Святкування під час війни пройшли більш стримано, хоча Новий рік прийнято зустрічати в радості. Цього разу більшість часу паломники все ж приділяли молитвам, а концерти й вечірки скасували. Кожного року хасиди моляться за мир у світі, цього вересня вони окремо молилися за Україну й за припинення війни. Брацлавські хасиди вірять у дива, які творив за життя раббі Нахман та продовжує робити і після смерті. Серед паломників поширена практика залишати «записки» із проханнями до нього. За їхніми словами, бажання здійснюються.

Віряни говорили, що заповіт Нахмана важить для них більше, ніж ризик постраждати від війни, а також що поруч із раббі вони в безпеці. На їхню думку, те, що вони змогли приїхати до України, теж наближає перемогу. Ізраїльтяни казали, що вони постійно у стані війни і звикли до цього. Разом з тим сигнали повітряної тривоги віряни ігнорували, хоча для них були влаштовані укриття.

Віряни говорили, що заповіт раббі важить для них більше, ніж ризик постраждати від війни.

золотий семісвічник, один з символів юдаїзму

Серед паломників жінок мало, в основному приїжджають чоловіки з дітьми. Жінкам можна заходити у «єврейський квартал», але рекомендують робити це в супроводі. На час святкувань їм заборонено заходити на територію синагоги, зведеної навколо поховання раббі Нахмана.

Місцеві жителі по-різному ставляться до паломників. Ті, хто працює у сфері послуг або здає житло, привітні та вчать іврит на базовому рівні. Хтось ставиться нейтрально, тому що звик до вірян, — вони приїжджають сюди десятки років. Є й люди, які вважають, що їхній спокій порушують, тим більше у паломників інший менталітет, культура й поведінка. Їм не подобається, що іноземці скуповують в Умані нерухомість, через що паломників із кожним роком стає все більше. Але цього разу провокацій чи сутичок не було, ймовірно через величезну кількість поліції.

Місцеві жителі кажуть, що ставлення до них змінилося на краще: паломники, побачивши українця, часто кажуть «Слава Україні!», навіть якщо більше нічого не знають українською. Частина нерухомості в місті належить єврейській громаді, й перші пів року війни тут безкоштовно селили людей із регіонів, де тривали активні бойові дії. Також багато хто з паломників цитує передбачення раббі Нахмана «від Росії залишиться одна гора та одне дерево» й захоплюється Зеленським через те, що він впливовий світовий лідер і єврей.

Паломники часто вигукують «Слава Україні!» й кажуть, що захоплюються Зеленським через те, що він впливовий світовий лідер і єврей.

Нове та Найкраще

659

583

608
940

Більше матеріалів