Фотопроєкт

«Купили ось»: Знімки радянських людей із телевізором

У проєкті «Мій перший телик» художники Ганна Пилипюк та Володимир Шипотильников згадали, як у Радянському Союзі телевізор був предметом гордості. Вони зібрали знімки людей, які фотографувалися зі своїм телевізором між Другою світовою і перебудовою.

Телевізори з’явилися в Америці наприкінці 1920-х. У 1932 році в Радянському Союзі випустили перший механічний найпростіший телевізор, який потрібно було з’єднувати з радіоприймачем, — свого гучномовця він не мав.

Розповсюдження телевізорів у СРСР почалося після війни, коли запустили серійне виробництво. До 1970-го телевізор був у 61% міських сімей, хоча апарат коштував 900-1200 рублів при середній зарплаті у 600-800 рублів.

Ганна Пилипюк та Володимир Шипотильников

Збирають аматорську фотографію. Володимир займається документальною та архітектурною фотографією, Ганна вивчала філософію у Києво-Могилянській академії. Брали участь у фестивалях Odesa Photo Days, «Присутствие» від «ФотоДепартаменту», Busan International Photography Festival. Публікувалися в EEP Mag, потрапили до шорт-листа PHOTO 2020 Perimeter International Photobook Prize.

— Домашньою фотографією ми займаємося з 2017 року. Це перша серія, яку ми почали збирати.

Ми вирішили шукати та вивчати аматорську фотографію часів СРСР із кількох причин. Перша — представлення неофіційної пам’яті про радянське. Це історії звичайних людей, які раділи, сумували, дружили, сперечалися, фотографувалися поза поділом на дисидентів та конформістів, жертв та катів.

Друга — ми хочемо зрозуміти, наскільки можлива документальна фотографія, спрямована в минуле. Адже ми не вигадуємо історії, в які вписуємо знімки, а показуємо те, що було, так, як воно було в багатьох. Наші серії — свідчення реальних патернів, характерних для тогочасної аматорської фотографії.

Третя причина — розширення канону фотографії. Так склалося, що в історію записано великих фотографів, новаторів стилів. А повсякденні зображення через свою однаковість з історії виключені як погані.

Аматорські знімки заслуговують бути включеними в історію фотографії.

Ми шукали знімки по блошиних ринках, барахолках, секонд-хендах та онлайн-аукціонах. Шукати було складно, але цікаво — справжнє фотополювання. Щоб знайти один знімок, потрібно переглянути сотні зображень.

Фотографуватися з телевізором було модно, тому що його вважали престижним надбанням сім’ї, — через дефіцит отримати телевізор було непросто. Мабуть, усі хотіли зберегти вдалий момент.

Ми вже маємо готові матеріали для інших добірок. Ми зібрали багато типологій аматорської фотографії та продовжуємо пошуки — щоб створити атлас радянської домашньої фотографії. Ще хотілося б попрацювати із фотоархівами інституцій.

Нове та Найкраще

659

583

608
940

Більше матеріалів