Найбільший архів Харківської школи фотографії з’явився в онлайн-форматі

Учора, 18 червня, почав працювати онлайн-архів «Харківська школа фотографії: від радянської цензури до нової естетики». Сайт розповідає про Харківську школу фотографії, містить більше 2 тисяч знімків, зроблених у період з 1960-х років до теперішнього часу, а також профайли художників та об’єднань. Портал доступний українською, англійською та частково французькою мовами. Презентація проєкту проходила на фейсбук-сторінці Українського інституту.

Читайте також: Спогади про Харківську школі фотографії: Віктор Кочетов про Михайлова, цензуру і зйомки на замовлення
Борис Михайлов, «Неоконченная диссертация» Boris Mikhailov
Борис Михайлов, «Незакінчена дисертація» / PinchukArtCentre
Виктор Кочетов Victor Kochetov.
Фото: Віктор Кочетов / Архів Тетяни та Євгенія Павлових
Евгений Павлов Evgeniy Pavlov
Фото: Євгеній Павлов, 1988 рік / Архів Тетяни та Євгенія Павлових
Александр Супрун Suprun
Фото: Олександр Супрун / Архів Тетяни та Євгенія Павлових

Портал був створений у рамках програми Українського інституту #UkraineEverywhere. Вона була задумана для презентації візуальної культури країни онлайн. Європейський глядач дізнається, як в Україні в останні пів століття формувалося міське середовище, як автори-нонконформісти існували в умовах жорсткого контролю радянської системи, а за залізною завісою розвивалися зв’язки з європейськими мистецькими рухами.

Над текстами для проєкту працювали українські, польські та чеські дослідники і дослідниці. Серед них — Богдан Шумилович, Лія Достлєва та Андрій Достлєв, Катерина Яковленко, Олександра Осадча та Сергій Лебединський, Малгожата Радкевич, Мартіна Новицька та інші.

Нове та Найкраще

6 164

647

576
920
Більше матеріалів