Помер данський художник Курт Вестергор. Його карикатури на пророка Мухаммеда обурили мусульман

У Данії помер художник-карикатурист Курт Вестергор. Йому було 86 років. Художник помер уві сні після тривалої хвороби, повідомляє The Guardian. Вестергор відомий тим, що намалював карикатуру на пророка Мухаммеда, яка викликала обурення у всьому мусульманському світі.

Читайте також: Не заради сміху: Навіщо Charlie Hebdo продовжують жартувати, коли за ці жарти вбивають

У 2005 році данська газета Jyllands-Posten опублікувала серію карикатур «Обличчя Мухаммеда» — вона складалася з 12 малюнків, створених Вестергором. Одна з карикатур викликала особливий гнів мусульман: на ній пророк зображений у тюрбані у вигляді бомби. Обурення переросло у протести спочатку в Данії, а потім у мусульманських країнах. Данські посольства зазнали нападу, десятки людей загинули під час заворушень.

Згодом карикатури Вестергора стали передруковувати на знак солідарності інші ЗМІ, серед яких був і французький сатиричний журнал Charlie Hebdo. У 2015 році на редакцію в Парижі напали терористи, які застрелили 12 співробітників видання.

Через численні погрози Вестергору і його дружині довелося ховатися. У 2008 році поліція Данії затримала трьох осіб за змову з метою вбивства художника. На початку 2010-го правоохоронці зловили в будинку карикатуриста 28-річного сомалійця, озброєного ножем і сокирою. В останні роки Вестергор був змушений жити під охороною поліції за секретною адресою.

Нове та Найкраще

6 164

647

576
921
Більше матеріалів