Американські ЗМІ опублікували розслідування про роботу Facebook — найбільше в історії соцмережі

Провідні американські видання опублікували матеріали на основі внутрішніх документів Facebook, які надала колишня співробітниця компанії Френсіс Гауген. У розслідуванні, яке отримало назву Facebook Papers, брали участь The New York Times, The Washington Post, Politico, CNN, The Verge, Wired, The Financial Times, Associated Press, Reuters та Bloomberg. Матеріали виходили протягом трьох днів — з 22 по 25 жовтня, при цьому The Wall Street Journal розпочала серію публікацій ще у вересні, зазначає Protocol.

Телеканал CNN з’ясував, що злочинці використовують соцмережу для торгівлі людьми — і в компанії не вжили достатніх заходів, знаючи про це багато років.

Глава Facebook Марк Цукерберг заявляв у Конгресі, що соцмережа видаляє 94% висловлювань, які розпалюють ненависть. Але журналісти виявили, що насправді видаляють менше ніж 5% таких публікацій.

Торік влада В’єтнаму зажадала, щоб Facebook почав приховувати пости місцевих опозиційних політиків, і пригрозила заблокувати соцмережу на території країни, якщо компанія не погодиться. Як пише The Washington Post, Цукерберг вирішив підкоритися цим вимогам.

Американці складають менше 10% користувачів соцмережі, проте саме на США припадає основна частина бюджету, який виділяють на модерацію публікацій.

За даними The Financial Times, деякі політики і знаменитості мають у соцмережі статус VIP-користувачів: на них не поширюються звичайні правила модерації контенту та його цензурували менше.

Марк Цукерберг уже прокоментував розслідування. Він назвав витік документів скоординованими зусиллями щодо створення хибної картини навколо компанії.

Френсіс Гауген прийшла до Facebook у 2019 році та працювала у відділі протидії дезінформації. Після президентських виборів у США її підрозділ розформували, і навесні 2021-го Гауген звільнилася. Перед цим вона скопіювала десятки тисяч внутрішніх документів компанії, які згодом стали джерелом для розслідувань. Незабаром Гауген виступила на слуханнях в американському Конгресі та британському парламенті. Крім того, вона передала отримані документи Комісії з цінних паперів та бірж США, а також найбільшим ЗМІ. На думку колишньої співробітниці, продукти Facebook шкодять дітям, розколюють суспільство та послаблюють демократію. CNN зазначає, що це, мабуть, найбільша криза за всю історію соцмережі. Компанія вперше зіткнулася одразу з кількома погрозами — негативною пресою, інтересом з боку Конгресу та появою нових інформаторів.

Минулого тижня видання The Verge повідомило, що керівництво Facebook хоче змінити назву в рамках ребрендингу. Очікують, що Цукерберг розповість про це на конференції Connect 28 жовтня.

Нове та Найкраще

6 044

596

550
886
Більше матеріалів