У Англії виявили цілий скелет іхтіозавра віком 180 мільйонів років

У англійському графстві Ратленд виявили скам’янілі останки іхтіозавра — представника вимерлих морських плазунів, що мешкали на Землі від 250 до 90 мільйонів років тому і досягали 25 метрів завдовжки. Знахідку назвали однією з найвидатніших в історії британської палеонтології, повідомляє The Guardian.

На скелет у лютому 2021 року натрапив співробітник природного заповідника Ратленд Джо Девіс: під час осушення місцевого водоймища він помітив скам’янілості, що стирчать з мулу. Чоловік вирішив, що виявив динозавра, і звернувся до окружної ради.

Для більш детального вивчення знахідки на місце відправили команду палеонтологів. Фахівці дійшли висновку, що перед ними іхтіозавр — теплокровний морський хижак, схожий на дельфіна. Його вік учені оцінили у 180 мільйонів років. Довжина скелета становила 10 метрів, а вага черепа — близько тонни. Останки вкрили гіпсом та вивезли для подальшого вивчення.

Палеонтолог Дін Ломакс з Манчестерського університету, керівник розкопок, назвав знахідку безпрецедентною — через її розміри і ступінь збереження. «Зазвичай останки іхтіозаврів та інших морських рептилій виявляють уздовж Юрського узбережжя в Дорсеті чи Йоркширі, де багато які з них виходять на поверхню внаслідок ерозії скель. Тут же, усередині країни, це дуже незвичайно», — наголосив учений.

Графство Ратленд знаходиться майже за 50 кілометрів від узбережжя, але колись там був неглибокий океан. У 1970-х тут уже виявляли останки менших за розміром іхтіозаврів, проте їхні скелети були неповними.

На початку січня лондонський Музей природознавства повідомив, що на пляжі міста Пенарт на півдні Уельсу було знайдено сліди, які залишили довгошиї динозаври понад 200 мільйонів років тому.

Нове та Найкраще

6 044

596

550
886
Більше матеріалів