Зеленський закликав учасників Венеційської бієнале підтримати Україну мистецтвом

Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників Венеційської бієнале — 2022 на відкритті виставки «Це Україна: Захищаючи свободу». Експозиція представлена PinchukArtCentre і Фондом Віктора Пінчука у партнерстві з Офісом Президента й Міністерством культури та інформаційної політики України, повідомили у пресслужбі артцентру.

Виставка «Це Україна: Захищаючи свободу» є частиною офіційної супутньої програми бієнале та проходить у палаццо Scuola Grande della Misericordia. Відкриття експозиції розпочалося зі звернення Володимира Зеленського.

«Не буває тираній, які б не намагалися обмежити мистецтво, бо вони бачать цю силу. Мистецтво може сказати світу те, що по-іншому не поширити. Саме мистецтво передає відчуття. Як зрозуміти людину, чий народ бореться за свободу, коли ти насолоджуєшся свободою? Чому ти, якщо живеш у мирній країні, маєш непокоїтися і допомагати тим, хто лише мріє про мир? Як віддячити тому, хто воював на своїй землі, але й за твою свободу? Кожне з цих питань про мистецтво. […] Упевнений, виставка дозволяє відчути, що означає для України захищати свободу, відчути зв’язок усіх вільних людей на Землі з Україною, відчути, що кожен і кожна з вас може підтримати захист свободи. Однієї для всіх. Підтримати своїм мистецтвом, але також і своїм словом, своїм впливом», — сказав президент.

Виступ Зеленського починається з відмітки 5:55

До аудиторії також звернулися мер Венеції Луїджі Бруньяро і президент Венеційської бієнале Роберто Чікутто. Крім того, виступили українські артисти Святослав Вакарчук та Тіна Кароль.

Експозиція складається з двох частин і присвячена колективним свободам — свободі обирати, говорити й існувати. У першій частині виставлені монументальні роботи трьох художників, які продовжують жити і працювати в Україні: Євгенії Білорусець, Микити Кадана та Лесі Хоменко. Їхні твори перегукуються з українськими історичними шедеврами художниць Марії Примаченко й Тетяни Яблонської та іконою Стефана Медицького XVII століття.

X6KgDGpo
z-oXaLgI
JG6AOzQ4
Bp9NjoyE
0Hsri9RU

У другій частині експозиції українські художники представлені разом із міжнародними колегами — друзями України. Тут можна побачити роботи Марини Абрамович, Олафура Еліассона, JR, Дем’єна Герста, Бориса Михайлова і Такаші Муракамі. Куратором виставки «Це Україна: Захищаючи свободу» став артдиректор PinchukArtCentre Бйорн Гельдхоф. Експозиція працюватиме до 7 серпня 2022 року.


Фото: PinchukArtCentre

Нове та Найкраще

6 161

644

575
917
Більше матеріалів