Журналісти за допомогою селфі знайшли окупантів, причетних до вбивств людей на Київщині

Російське видання «Важные истории» встановило імена солдатів, причетних до вбивств мешканців села Андріївка Київської області, за допомогою фотографій, які окупанти зробили на вкрадений телефон. Кореспондентка видання зателефонувала військовим, один із них зізнався у своїх злочинах.

Андріївка була окупована росіянами з кінця лютого до квітня. Під час відступу російські солдати залишили у селі вкрадений телефон місцевого жителя Леоніда Удода, яким зняли 25 фотографій. Вони робили селфі у дворі одного з сільських будинків, позуючи зі зброєю.

Лише наприкінці травня 76-річний чоловік та його дружина Тетяна змогли повернути свій гаджет, який знайшла у себе в будинку місцева мешканка. Першими знімки росіян на телефоні побачили журналісти «Слідства.Інфо», які у липні випустили власне розслідування й ідентифікували одного з окупантів — 20-річного Даніїла Фролкіна. Офіс генпрокурора України підозрює його у вбивстві людини в Андріївці, крадіжці автомобіля, а також медалей у ветерана Другої світової війни.

Читайте також: Знімок американського фотографа з Бучі допоміг синові знайти та поховати батька-священника

«Важные истории» визначили чотирьох учасників «фотосесії»: окрім Фролкіна це Дмітрій Данілов, Руслан Глотов та Іван Шепеленко. Усі вони є військовослужбовцями 64-ї мотострілецької бригади. Мешканці Андріївки впізнали солдатів і вказали, що ті можуть бути причетні до грабежів, мародерства й навіть убивств. Виданню вдалося поговорити з Фролкіним і Даніловим. Солдати розповіли про те, що вивозили фурами до Білорусі техніку та інші товари, конфісковані у місцевих жителів.

Російські військові, які фотографувалися на вкрадений телефон у Андріївці: Даніїл Фролкін, Дмітрій Данілов, Руслан Глотов та Іван Шепеленко / Колаж «Важных историй»

Фролкін зізнався, що супроводжував інших солдатів під час обшуків у мешканців села. Росіяни шукали людей, які передавали ЗСУ координати колон із технікою РФ. Під час одного з допитів він застрелив українця, який нібито приїхав із Києва, щоб надіслати дані про позиції російської армії. Видання припускає, що Фролкін стріляв у чоловіка на ім’я Руслан Яремчук.

Крім того, у своєму зізнанні Фролкін закликав покарати п’ятьох командирів 64-ї бригади, які підставили своїх підлеглих: Азатбека Омурбекова, Сергія Дмитренка, В’ячеслава Клобукова, Дениса Романенка й Андрія Прокурата. «Я розумію, що мене можуть посадити за всю цю інформацію, — сказав він. — Навіть не за те, що я всю цю ху*ню в Україні творив. А за ту інформацію [про командування]. Я просто хочу зізнатися у всьому і пояснити те, що відбувається в нашій країні. Я думаю, що краще б цієї війни взагалі не було».

Що стосується Данілова, то він заперечував свою причетність до вбивств цивільних в Андріївці. Росіянин уже повернувся додому та написав заяву про звільнення через небажання знову їхати в Україну. Після окупації в Андріївці знайшли 13 убитих з вогнепальними пораненнями і слідами насильства, понад 40 людей зникли безвісти.

У липні російському військовослужбовцю Нікіті Третьякову, який пограбував квартиру в окупованому місті Ірпінь та сфотографував себе на місці злочину, оголосили про підозру у порушенні законів і звичаїв війни.

Нове та Найкраще

6 200

652

582
936
Більше матеріалів