Польська кіноакадемія закликала зберегти Довженко-Центр

Президент Польської кіноакадемії Даріуш Яблонський звернувся до президента України Володимира Зеленського із проханням захистити Довженко-Центр та евакуювати його кіноархіви. Відповідний лист опублікувала журналістка Лєна Чиченіна.

«На жаль, ми спостерігали уповільнення розвитку та згортання демократичних процедур і механізмів прозорості, які з’явилися в українському кіно після 2020 року. […] Рішення ліквідувати український кіноархів викликає велике занепокоєння серед найбільших прихильників України у сфері культури», — йдеться в листі.

У документі сказано, що в березні Яблонський від імені європейської кіноспільноти пропонував керівнику Офіса президента Андрію Єрмаку і міністру культури та інформаційної політики Олександру Ткаченку тимчасово евакуювати кіноархіви з Києва. Тоді їх погодилася прийняти у себе італійська кіностудія Cinecitta.

Польська кіноакадемія закликала вирішити питання із реорганізацією Довженко-Центру та не допустити розпорошення колекції фільмів. «Просимо вас, пане президенте, ще й як кінематографіста, ініціювати процес надання Довженко-Центру передбаченого законом охоронного статусу, який зробить неможливими майбутні спроби його дезорганізувати», — наголошено у зверненні. Яблонський також зауважив, що його пропозиція щодо тимчасової евакуації кіноархівів залишається у силі.

17 серпня Довженко-Центр, який підпорядковується Держкіно, повідомив про наказ щодо своєї реорганізації. Це рішення в інституції назвали «ліквідацією національного кіноархіву». У Держкіно пояснили, що реорганізація передбачає створення трьох профільних державних установ — «Української анімаційної студії», «Наукового центру кінематографії України» і «Національного центру Олександра Довженка». Згодом низка українських культурних інституцій закликали скасувати реорганізацію Довженко-Центру.

Довженко-Центр є найбільшим кіноархівом України, де зберігається понад 10 тисяч найменувань фільмів, документи з історії вітчизняного кіно і музейні експонати. У структурі установи діють фільмофонд, кіноархів та музей кіно, медіатека, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», лекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.


Фото: Довженко-Центр, січень 2020 року / Олександр Рупета / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Нове та Найкраще

6 228

673

589
946
Більше матеріалів