Суд скасував статус пам’ятки архітектури для «Квітів України»

Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) скасував наказ Міністерства культури та інформаційної політики і департаменту охорони культурної спадщини КМДА про внесення будівлі «Квіти України» до реєстру пам’яток культурної спадщини. Про це повідомили у громадській організації «Зберегти квіти України».

«Розгляд проходив дуже швидко та за спрощеною процедурою, тож учасників справи про це навіть не мали повідомляти. Ми дізналися виключно тому, що пильнували», — кажуть активісти. За їхньою інформацією, ОАСК обґрунтував рішення тим, що будівля «Квітів України» — це «об’єкт радянських часів, в стані, який естетичної краси та цінності історичному обличчю Києва не додає». Водночас проєкт забудовника «відповідає європейським зразкам».

Активісти закликали Мінкульт та департамент охорони культурної спадщини КМДА подати апеляцію і висловити свою офіційну позицію щодо рішення суду. Вони також попросили всіх небайдужих виходити під будівлю, якщо біля неї знову з’явиться паркан.

«Квіти України» — це павільйон у стилі модернізм, зведений у 1985 році. Раніше в ньому розташовувався магазин квітів, оранжерея та виставковий зал, проте нинішній власник споруди, компанія Rockwill Group, планує перетворити її на офісний центр із надбудовою і підземним паркінгом.

12 липня 2021-го почався демонтаж інтер’єру та знищення тридцятирічного винограду, що прикрашав фасад. У відповідь активісти зруйнували паркан і заблокували будівельні роботи. Протестувальники подали кілька позовів щодо дій забудовника, і в якості запобіжного заходу суд наклав арешт на павільйон «Квіти України». Пізніше будівля отримала статус об’єкта культурної спадщини. У липні цього року Шевченківський районний суд Києва відхилив позов архітектора Миколи Левчука проти знесення будівлі «Квіти України», не побачивши порушення авторського права.

Нове та Найкраще

6 164

647

575
918
Більше матеріалів