Іранську акторку з оскароносного фільму заарештували за підтримку протестів

Влада Ірану заарештувала відому акторку Таране Алідусті за звинуваченням у поширенні неправди про загальнонаціональні протести, які охопили країну. Про це пише Associated Press із посиланням на іранські державні медіа. Алідусті зіграла головну роль у фільмі Асгара Фархаді «Комівояжер» (2016), який здобув премію «Оскар» як найкраща стрічка іноземною мовою.

Алідусті відкрито критикувала спроби іранського уряду придушити заворушення, а в листопаді опублікувала в інстаграмі свою фотографію без хіджаба на знак солідарності з протестувальниками. Минулого тижня вона засудила страту учасника антиурядових демонстрацій Мохсена Шекарі. Чоловіка звинуватили у блокуванні вулиці в Тегерані та нападі з мачете на правоохоронця. За повідомленням державного інформагентства IRNA, акторку заарештувала поліція, оскільки вона не змогла надати «документи, які б підтверджували її слова». Організатори Каннського кінофестивалю закликали негайно звільнити Алідусті.

Арешт Алідусті є останнім у серії затримань іранських знаменитостей, серед яких актори, футболісти та інші впливові особи. Таким чином влада реагує на їх відкриту підтримку антиурядових демонстрацій. У листопаді іранські акторки Хенгаме Газіані й Катаюн Ріахі були заарештовані за вираження солідарності з протестувальниками в соцмережах. Зрештою їх відпустили.

Заворушення в Ірані спалахнули в результаті загибелі 22-річної Махси Аміні 16 вересня, яка померла після затримання поліцією моралі. Відтоді протести перетворилися на один із найсерйозніших викликів іранській теократії, встановленій Ісламською революцією 1979 року.

Нове та Найкраще

6 266

690

600
958
Більше матеріалів