В Ірані звільнили акторку з оскароносного фільму, яку заарештували за підтримку протестів

Іранську акторку Таране Алідусті звільнили з-під арешту після внесення застави. Її затримали в середині грудня 2022 року за звинуваченням у поширенні неправди про масові протести у країні. Про це пише Euronews із посиланням на іранські медіа.

Акторку випустили з в’язниці Евін у Тегерані, жодних подробиць щодо її справи не розголошують. Також не відомо, чи постане вона перед судом і чи матиме змогу покинути Іран.

Алідусті знана передусім як виконавиця головної ролі у стрічці Асгара Фархаді «Комівояжер» (2016), що здобула премію «Оскар» як найкращий фільм іноземною мовою. Перед арештом акторка відкрито критикувала спроби іранського уряду придушити заворушення та засудила страту протестувальника Мохсена Шекарі. Її негайного звільнення вимагали представники світової кіноспільноти, зокрема організатори Каннського та Берлінського кінофестивалів.

Протести в Ірані спалахнули в результаті загибелі 22-річної Махси Аміні 16 вересня. Вона померла після затримання поліцією моралі. За даними іранських правозахисників, з початку заворушень було вбито щонайменше 516 протестувальників, ще понад 19 тисяч людей заарештували.

Нове та Найкраще

6 202

659

583
940
Більше матеріалів