Жителям Токіо заплатять мільйон єн за переїзд до села

Уряд Японії підвищив розмір грошової допомоги сім’ям, які переїдуть із Токіо до сільської місцевості. Оновлена схема почне діяти з квітня 2023 року, пише The Conversation. Її мета — зменшити перенаселеність у столичному регіоні та відродити віддалені сільські регіони країни.

Сім’ї, які погодяться переїхати, отримуватимуть 1 мільйон єн (близько $7,5 тисячі) на одну дитину. Це втричі більше, ніж влада платила раніше. Максимальна сума, яку зможе отримати родина, становитиме 5 мільйонів єн. Схема передбачає низку умов. Принаймні, один із членів сім’ї має знайти роботу або відкрити власний бізнес на новому місці. Також родина повинна прожити там як мінімум п’ять років. В іншому випадку потрібно буде повернути всю суму державі.

Читайте також: Не лякайтеся, ми просто ляльки

Програма стосується жителів 23 районів Токіо, а також міст у сусідніх префектурах Чіба, Сайтама та Канагава. Її запустили чотири роки тому. У 2019-му на неї погодилася 71 родина, наступного року — 290 сімей, а у 2021-му — 1 184 родини. В уряді сподіваються, що до 2027 року до малонаселених регіонів переїде 10 тисяч столичних жителів.

Станом на 2021 рік населення Японії налічувало 125,7 мільйона осіб. У Токіо проживають майже 14 мільйонів людей. Японія не єдина країна, де уряд платить громадянам за переїзд до сільської місцевості. У 2021 році Ірландія почала переселяти державних службовців із Дубліна відповідно до свого плану «Наше сільське майбутнє». Схожі ініціативи були також у Швейцарії, Іспанії та Італії.


Фото: Токіо / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 182

650

580
928
Більше матеріалів