Зеленський виступив на відкритті Берлінале

16 лютого стартував 73-й Берлінський міжнародний кінофестиваль. На церемонії відкриття з відеозверненням виступив президент України Володимир Зеленський.

Свою промову президент почав зі згадки фільму «Небо над Берліном» німецького режисера Віма Вендерса. «Багато років Потсдамську площу „перерізала“ Берлінська стіна. Формально вона розділяла Західний і Східний Берлін. Вона розділяла вільний світ і тоталітарний. І мова не лише про державні кордони на карті. Стіна розділяла різні світогляди, філософії, різні цінності. Сьогодні таку ж стіну в Україні прагне побудувати Росія», — сказав Зеленський, наголосивши, що у цей час мистецтво не може бути нейтральним.

Президент також подякував організаторам Берлінале за те, що на цьогорічний фестиваль не були допущені інституції та персони, які підтримують Кремль, а також фільми, зняті за підтримки Росії. Зеленський виступив після американського актора й режисера Шона Пенна, який представить на фестивалі свій документальний фільм «Суперсила» про війну в Україні.

Цього року організатори висловили солідарність з Україною та Іраном. Цим країнам присвятять різноманітні заходи у межах фестивалю. Крім того, офіційний значок Берлінале зробили у синьо-жовтих кольорах.

Загалом у різних програмах фестивалю покажуть 283 стрічки. Серед них — чотири українських фільми режисерів Тоні Ноябрьової, Аліси Коваленко, Романа Любого та Надії Парфан. Така кількість вітчизняних картин буде представлена на Берлінале вперше. Фестиваль триватиме до 26 лютого.

Нове та Найкраще

6 237

677

594
948
Більше матеріалів