У Японії знесуть будівлю лауреата Прітцкерівської премії — архітектора Кензо Танге

Спорткомплекс префектури Кагава у місті Такамацу, створений лауреатом Прітцкерівської премії 1987 року архітектором Кензо Танге, знесуть через протікання даху, повідомляє Dezeen.

Танге спроєктував цей спорткомплекс ще у 1950-х. Тоді губернатор префектури Масанорі Канеко запросив провідного архітектора, який готував Токіо до Олімпіади-64. Будівля вирізняється своїм складним увігнутим дахом із залізобетону. Створюючи його, архітектор надихався традиційним японським дерев’яним човном.

Відкрита у 1964 році пам’ятка модернізму з 2014-го знаходиться під загрозою знесення. Наприкінці лютого місцевий губернатор підтвердив, що будівлю, яка потребує великої реставрації, вирішили демонтувати.

kenzo-tange-bm-flickr
Фото: BM. / Flickr
Kagawa_prefectural_Gym
Будівля спорткомплексу у 2014 році. Фото: Mr. Udon / Wikimedia Commons

Новина обурила місцеву архітектурну спільноту, оскільки префектуру позбавляють однієї з місцевих пам’яток. Рішення про знесення приймали без обговорення з громадськістю. Зараз запущено петицію за збереження будівлі.

За майже 60 років споруду не ремонтували. Підвісні троси, що підтримують звисаючу конструкцію даху, стали іржавіти, почалося протікання. Ремонт спорткомплексу може коштувати приблизно $14,3 мільйона. Знесення, імовірно, почнеться за два роки. Шанси на збереження будівлі зменшуються: у місті вже зводять новий комплекс, спроєктований архітектурною студією SANAA.

Всесвітній фонд пам’яток і раніше вказував на проблему збереження цієї будівлі й навіть включив її до списку World Monuments Watch 2018 року: це зробило її однією з восьми об’єктів спадщини, що знаходяться під загрозою зникнення.

Минулого року у Токіо демонтували іншу культову споруду ХХ століття — відому капсульну вежу Nakagin Capsule Tower. Це був житловий будинок у стилі метаболізму, спроєктований архітектором Кішо Курокавою.

Нове та Найкраще

6 312

711

619
974
Більше матеріалів