В Україні запустили проєкт «Спільний спадок»: його творці викуплятимуть старовинні речі, щоб зберегти їх

В Україні стартував проєкт зі збереження народної спадщини «Спільний спадок». Його запустили колекціонерка українського народного вбрання Аліна Божнюк, креаторка Аня Кащєєва, художник Ілля Почкун та айтівець Олексій Ан. Мета «Спільного спадку» — викупляти та передавати музеям унікальні й цінні старовинні речі. Автори проєкту уже почали співпрацю з Національним центром народної культури «Музей Івана Гончара».

Читайте також: Ближча до тіла: Як мода на вишиванки руйнує народну спадщину

За словами Аліни Божнюк, речі, які вдасться викупити, будуть представлені в основних фондах музею та, ймовірно, експонуватимуться в майбутньому поруч з іншими музейними предметами. Вона наголошує, що належним чином зберігати та популяризувати подібні предмети можуть лише музеї, де є ресурс, досвід і любов до цієї справи, тому важливо передавати старовинні речі їм. «Ми віримо, що „Спільний спадок“ допоможе врятувати предмети нашої спадщини та поширити їхній вплив на сучасні й майбутні покоління», — каже Божнюк.

Спочатку кураторка проєкту вивчає пропозиції онлайн (це можуть бути аукціони, оголошення від продавців у соцмережах, на OLX тощо) і бронює річ, далі відбувається погодження з науковими співробітниками музею щодо якості й цінності речі, потреби для колекції установи та об’єктивності ціни. Після річ викуповують.

Слідкувати за роботою можна в інстаграмі та на сайті, а також підтримати на патреоні.

Нове та Найкраще

6 044

596

550
886
Більше матеріалів