Члени комітету з Шевченківської премії склали повноваження

Члени Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка вирішили скласти повноваження через пропозиції доповнити її новими номінаціями. Відповідну заяву опублікували на сайті комітету.

«У нинішніх обставинах, коли нас поставили перед наміром змінити правила Положення Національної премії імені Тараса Шевченка ad hoc, додати нові номінації та пришвидшити процедуру відбору, члени Комітету не бачать можливості продовжувати роботу — і складають свої повноваження», — йдеться у заяві.

Документ підписали 13 із 18 членів комітету: Дмитро Богомазов, Володимир Войтенко, Майя Гарбузюк, Тамара Гундорова, Ростислав Держипільський, Римма Зюбіна, Алла Мазур, Люба Морозова, Віктор Плоскіна, Юлія Сінькевич, Ірина Славінська, Остап Сливинський та Євгеній Стасіневич. Раніше свої повноваження склали художниця Влада Ралко та мистецтвознавець Михайло Рашковецький. Строк повноважень комітету становить три роки й закінчився з врученням премії 2022-го. Однак раніше комітет погодився працювати у чинному складі під час воєнного стану та протягом двох місяців після його завершення.

Лауреатів премії традиційно оголошують у день народження Тараса Шевченка, 9 березня. Голосування за переможців відбулося 15 лютого без будь-яких порушень, зазначають у комітеті. Однак лауреатів назвали тільки 11 березня, причому не у всіх номінаціях. Зокрема, нагороду не присудили жодному кандидату в номінації «Візуальне мистецтво». Як пояснив голова комітету Юрій Макаров, затримка сталася через ідею провести додатковий конкурс «За внесок у перемогу» — його лауреатів мають оголосити 22 травня, у день перепоховання Шевченка. 13 березня Макаров склав із себе повноваження на фоні критики на свою адресу.

Пропозиція запровадити нові номінації заскочила членів комітету зненацька, сказано в заяві. Підписанти погодилися з тим, що потрібно відзначати твори, створені після 24 лютого 2022 року, проте висловили незгоду зі спробою додати нові номінації у прискореному порядку. «Можливо, ініціаторам такої відзнаки доречно думати про цілком нову премію, що відповідала би заявленій меті», — запропонували підписанти документу.

Шевченківську премію вручають із 1961 року. Це найвища відзнака в Україні за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Торік нагороду серед інших отримали режисерка Катерина Горностай, а також художники Микита Кадан і Тіберій Сільваші.


Фото: Нагорода Шевченківської премії / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 180

650

580
926
Більше матеріалів