В Ірані дівчат змусили вибачатися за вірусний танець у тіктоку

В Ірані п’ять дівчат-підлітків станцювали без хіджаба під пісню Calm Down Селени Гомес і нігерійського співака Rema, виклавши ролик у тіктоку. Після того як відео стало вірусним, дівчат затримали і змусили записати вибачення, пише Insider.

Підлітки записали ролик 8 березня — у Міжнародний жіночий день. Місцем зйомки вони обрали майданчик біля багатоповерхівки у передмісті Тегерана. На відео танцівниці одягнені в короткі топи і штани, а їхню голову не покриває хіджаб.

Ролик швидко став вірусним. Влада країни, де жінкам заборонено танцювати публічно, а носіння хіджаба є обов’язковим, сприйняла це як акт непокори. Дівчат почала шукати поліція, що використала записи з камер відеоспостереження та допитала охоронців у багатоповерхівці. Зрештою підлітків знайшли та затримали майже на дві доби. Згодом дівчат змусили записати ще одне відео, де вони вибачаються на тому ж місці вже з покритою головою.

Інцидент призвів до того, що інші користувачі в Ірані почали викладати в тіктоку власні танці під ту ж пісню без традиційного головного убора. Дівчат також підтримав співак Rema, який опублікував запис їхнього танцю у своєму твіттері.

З вересня 2022 року в Ірані тривають масштабні антиурядові протести. Їх спричинила смерть 22-річної Махси Аміні, яка померла після затримання поліцією моралі через неналежне носіння хіджаба. Жінки спалювали свої хіджаби на вулицях або знімали хустки на знак протесту проти теократичного режиму. Десятки тисяч демонстрантів були ув’язнені. У лютому в Ірані засудили молоду пару до 10 з половиною років тюрми через її відео з танцем у громадському місці.

Нове та Найкраще

6 203

659

583
940
Більше матеріалів