Жінка, що пережила Голокост, стала зіркою тіктоку у 85 років

85-річна Това Фрідман, яка пережила Голокост, розповідає у тіктоці про свій досвід перебування в концтаборі Аушвіц під час Другої світової війни. На її акаунт підписані майже пів мільйона користувачів, повідомляє Euronews.

Това Фрідман народилася 1938-го у польській Гдині. У п’ятирічному віці вона разом із матір’ю потрапила до Аушвіца. Коли нацисти покинули табір у січні 1945 року, Това та її мати зуміли вижити, сховавшись серед трупів у лазареті. Їх разом із іншими в’язнями звільнили радянські солдати.

Зараз жінка живе у штаті Нью-Джерсі. Вона записує ролики разом із онуком Ароном Гудменом. Ідея завести акаунт для розповідей бабусі належить йому. «Однієї миті я зрозумів, що тікток існує не лише для танців і мемів, але й для поширення ідей, — каже Арон. — Я бачив багато антисемітських та радикальних меседжів у цій соцмережі, тому захотів боротися з цим».

Акаунт існує з осені 2021 року, відтоді Арон і Това записали більше сотні відео. У них жінка ділиться своїми спогадами та відповідає на питання фоловерів. Деякі ролики мають понад мільйон переглядів.

@tovafriedman #answer to @Danny’s Span many people did hear the screams, but almost everyone could smell the burning bodies. It’s impossible to imagine it. #oppression #standup #hate #misinformation #germany #truth #story #torture #prison #death #witness #survivor #daughterofauschwitz #learn #jews #xyzbca #fyp ♬ original sound - TovaTok
@tovafriedman Replying to @catchowbella I wished I used a better term, but we’re disappointed that people with genuine influence can become so horrible. He is causing REAL WORLD Violence and hatred, it is NOT ok. . We went on ABC Nightline to call him out. And this is BEFORE all the recent statement. “ABC Nightline Kanye” for full video on YT. #kanye #west #ye #xyzbca #jewish #racism #jewish #proud #american #truth #justice #shoah #holocaust #history #tovafriedman #daughterofauschwitz ♬ original sound - TovaTok

«Ми зрозуміли, що це чудове середовище для історій про Голокост, — пояснює Фрідман. — Особливо для молодих людей, які не хочуть читати книжки та яким не подобаються уроки у школі. Тут, у тіктоці, вони готові слухати».

Читайте також: «Ніхто не зізнається, що родичі переслідували євреїв»: Історики про те, як говорити зі свідками геноцидів

Аушвіц був одним із найбільших нацистських концтаборів, що існував із кінця травня 1940-го до січня 1945 року біля польського міста Освенцим. За різними оцінками, в Аушвіці знищили від 1,1 до 1,6 мільйона осіб, значну частину з яких становили євреї.

Нове та Найкраще

6 200

652

582
936
Більше матеріалів