Український художник скасував свою виставку в берлінській галереї, яку очолює росіянин

Українсько-німецький художник Арік Вайсман оголосив про скасування виставки своїх робіт у новій берлінській галереї Guelman Und Unbekannt, яка належить російському артменеджеру і куратору Марату Гельману. Про це митець повідомив у фейсбуці.

Простір мав відкритися 26 квітня виставкою робіт Вайсмана під назвою «Покаяння» (Penance), створених за допомогою штучного інтелекту та з використанням тексту псалому 50 Біблії. Оригінальна ідея виставки, за словами художника, мала продемонструвати покаяння всього російського народу перед Україною та світом — за збройний напад і геноцид українського й інших народів, що постраждали від російської агресії.

«Проте я скасовую її, оскільки на даному етапі стало зрозуміло, що моя основна і дуже важлива ідея цієї виставки не буде реалізована та висвітлена повною мірою куратором Маратом Гельманом», — пояснив Вайсман. Митець зазначив, що на сайті галереї не сказано, про чиє покаяння йдеться, а лише наголошено на новаторстві у використанні художником штучного інтелекту. До свого посту він додав фото відповідного листа, який направив галереї.

Псалом царя Давида, написаний ним як покаянна молитва за вбивство Урія Хетеянина задля заволодіння його дружиною Вірсавією. Починається словами «Помилуй мене, Боже».

Вайсман анонсував проведення виставки «Покаяння» пізніше на іншій платформі, де ідея серії його робіт буде розкрита у повному обсязі.

Берлінський простір Guelman Und Unbekannt називає себе «дітищем Марата Гельмана» і позиціонується як «перша у світі художня галерея мистецтва, створеного за допомогою штучного інтелекту». Також на сайті вказано, що Гельман переїхав до Берліна після російського вторгнення в Україну. З 2014 року він жив у Чорногорії.

Торік лондонська галерея Saatchi Gallery скасувала виставку українського сучасного мистецтва, співорганізатором якої був Гельман. Причиною цього стала критика з боку української культурної спільноти.

Нове та Найкраще

6 261

686

597
958
Більше матеріалів