Мінкульт позбавив охоронного статусу радянський обеліск на честь міста-героя Києва

Міністерство культури та інформаційної політики визнало такими, що не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, дві радянські пам’ятки монументального мистецтва. Йдеться про пам’ятник учасникам Січневого збройного повстання 1918 року у Маріїнському парку та обеліск на честь міста-героя Києва на Галицькій площі.

Монументи не відповідають деяким критеріям Закону України «Про охорону культурної спадщини» та ознакам визначення категорій пам’яток, затвердженим постановою Кабінету міністрів від 22 травня 2019 року, зазначили у відомстві.

Обеліск на честь міста-героя Києва на Галицькій площі (колишня площа Перемоги) відкрили у травні 1982 року — в рамках святкування 1500-ліття Києва. Торік на сайті Київської міськради зареєстрували петицію про знесення споруди. Столична влада тоді пообіцяла розглянути питання демонтажу та виключення обеліска з переліку об’єктів культурної спадщини.

Площа_Перемоги,_стела_перемоги
Обеліск на честь міста-героя Києва. Фото: Wikimedia Commons / Bodramin
Пам'ятник_на_братській_могилі_учасників_Січневого_повстання_1918_року
Пам’ятник учасникам Січневого збройного повстання 1918 року. Фото: Wikimedia Commons / Володимир Бондар

Пам’ятник учасникам Січневого збройного повстання 1918 року був відкритий у Маріїнському парку у грудні 1967-го. Монумент присвячений учасникам Січневого збройного повстання більшовиків проти Центральної Ради та Української Народної Республіки і встановлений над їхньою братською могилою. На постаменті — бронзова фігура робітника з піднятим прапором пролетарської революції.

Минулого року Мінкульт зняв з державного обліку низку пам’ятників діячам радянської доби у Києві в рамках декомунізації. На початку 2023-го у столиці демонтували пам’ятники радянському льотчику Валерію Чкалову та військовому діячу Миколі Ватутіну.

Нове та Найкраще

6 043

594

550
885
Більше матеріалів