Італійська галерея виграла суд щодо прав на зображення «Давида» Мікеланджело

Суд в Італії ухвалив рішення на користь галереї Флорентійської академії мистецтв у справі проти видавництва Edizioni Conde Nast, яке без дозволу використало зображення скульптури «Давид» Мікеланджело. Про це пише Artnet.

Один із журналів видавництва помістив на обкладинку обличчя Давида замість голови моделі. При цьому компанія не отримала ліцензії від галереї, яка володіє правами на зображення скульптури Мікеланджело, хоча твір і є суспільним надбанням.

Галерея назвала використання зображення Давида у журналі «підступним і зловмисним», а дії видавця — «принизливими» по відношенню до твору мистецтва.

Справа була пов’язана з дев’ятою статтею Конституції Італії, яка захищає національні символи культурної ідентичності. Закон дозволяє державним установам вимагати компенсацію за комерційне використання таких творів.

Суд Флоренції наказав видавництву сплатити музею дві окремі суми: €20 тисяч за ліцензійний збір і ще €30 тисяч за спотворення образу Давида в журналі. Директорка галереї Сесілія Холлберг назвала це рішення «великим досягненням».

Справу прокоментував і міністр культури Італії Дженнаро Санджуліано. «Використання творів з комерційною метою має бути платним, а з освітньою — безкоштовним. Радує, що судді згодні в цьому з міністерством», — зазначив чиновник.

«Давид», створений Мікеланджело на початку XVI століття, є однією з найвідоміших робіт в історії мистецтва. Останнім часом він нерідко фігурує у новинах. Так, у березні директорку школи у штаті Флорида змусили піти у відставку через скандал навколо зображення статуї. Тоді галерея Флорентійської академії мистецтв запросила жінку особисто побачити твір. А у травні рекламу з «Давидом» у метро Глазго змінили через оголене тіло скульптури.


Копія статуї «Давид» у Флоренції. Фото: Depositphotos / AnibalTrejo

Нове та Найкраще

6 200

652

582
936
Більше матеріалів