Українська фотокнига зі знімками радянської епохи перемогла на фестивалі в Гонконзі

Українські митці Володимир Шипотільников і Анна Пилипюк здобули головну нагороду Гонконгського фестивалю фотокниг за альбом Photography Firmly Enters the Everyday («Фотографія міцно входить у повсякденність»). Про це автори повідомили у соцмережах.

Альбом висвітлює аматорську фотографію в радянській Україні. Він містить близько 370 анонімних зображень, які були зібрані на блошиних ринках і онлайн-аукціонах. Усі знімки опубліковані вперше. За словами авторів, книга «складає атлас радянського століття з точки зору повсякденного життя».

Працювати над проєктом почали у 2017-му. До повномасштабного вторгнення вдалося зібрати 3 тисячі світлин, потім їх евакуювали в безпечне місце. Видання ручної роботи створювали під час російських ракетних ударів і блекаутів у Києві. Загалом випустили 30 примірників книги.

Читайте також: Бути простою радянською людиною

«У цій книзі фотографія є і засобом, і об’єктом, вона є дзеркалом історії, — зазначають автори. — Сузір’я образів випромінюють найдрібніші деталі повсякденного, унікального й тривіального, буденного й незвичайного. Вони є записами суспільного буття під час комуністичного проєкту ХХ століття».

Цієї весни книга також потрапила до шорт-листа міжнародного конкурсу Kassel Dummy Award 2023, який визначає найкращі неопубліковані макети видань.

Володимир Шипотільников та Анна Пилипюк у своїй спільній практиці досліджують повсякденність через фотографію. Їхні роботи були представлені на виставках в Україні та за кордоном.

Нове та Найкраще

6 279

701

601
958
Більше матеріалів