Польська влада порівняла фільм Аґнешки Голланд про міграційну кризу з нацистською пропагандою

Фільм «Зелений кордон» (Zielona granica) польської режисерки Аґнешки Голланд, відзначений призом Венеційського кінофестивалю, був різко розкритикований владою Польщі після виходу у національний прокат. Більшість критиків при цьому визнали, що не бачили стрічку, пише Euronews.

Події картини розгортаються на тлі міграційної кризи на кордоні Польщі та Білорусі у 2021 році. Мігранти, яких ввели в оману, пообіцявши легкий шлях до Євросоюзу, опинилися у пастці між двома країнами. Головні герої — сім’я сирійських біженців, вчителька з Афганістану та молодий прикордонник.

«Зелений кордон» здобув спеціальний приз журі на 80-му Венеційському кінофестивалі. Минулої п’ятниці фільм вийшов у польських кінотеатрах.

Того ж дня Ярослав Качинський, лідер консервативної партії «Право і справедливість» та віцепрем’єр-міністр країни, провів пресконференцію, аби засудити фільм. Політик вважає, що польські прикордонники, армія та поліція були «зображені ганебно». Він звинуватив режисерку, яка живе у Франції, у відразі до власної батьківщини й підігруванні планам Лукашенка та Путіна.

Раніше міністр юстиції Польщі Збігнєв Зьобро порівняв стрічку з нацистською пропагандою, яка зображувала поляків бандитами та вбивцями. Критики стрічки у соцмережах поширюють фрагмент, у якому польський солдат розбиває термос та кидає його мігранту, а той неусвідомлено проковтує скло.

Після критики Аґнешка Голланд заявила, що фільм уникає «чорно-білої пропаганди», яка оточує міграцію, і не містить жодної колективної оцінки польської армії або силових служб. Натомість картина демонструє, що всі люди — чи то офіцери, чи то біженці — можуть поводитися по-різному в різних ситуаціях.

На захист авторки стрічки виступили Федерація європейських кінорежисерів (FERA) та Європейська кіноакадемія (EFA). Торік Аґнешка Голланд, яка є президенткою EFA, розкритикувала організаторів Каннського кінофестивалю за участь у основній конкурсній програмі фільму російського режисера Кирила Серебреннікова.


На кавері: Аґнешка Голланд зі спеціальною нагородою журі на 80-му Венеційському кінофестивалі. Фото: Laurent Hou / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Нове та Найкраще

6 245

683

594
949
Більше матеріалів